Troeven van de binnenvaart

Luchtfoto zeesluis Wintam

Veelzijdig

De vloot is samengesteld uit eenheden met de meest verscheiden afmetingen en tonnenmaten, aangepast aan de infrastructuur en het vrachtaanbod. Voor elke lading tussen 100 en 3500 ton is een passend schip beschikbaar en met duwbakken kan tot 16.000 ton lading tegelijk vervoerd worden.

Gespecialiseerd

De binnenvaart speelt soepel in op de noden van de moderne industrie. Auto-, container- en roll on/roll off-schepen maken allerlei vervoerscombinaties mogelijk. Van ondeelbare stukken tot droge ladingen en olieproducten, voor alle ladingen zijn specifieke schepen ter beschikking.

Technisch vooruitstrevend

Radar, stuurautomaat, boegbesturing, gyroscopische bochtaanwijzer, dieptemeter, marifoon, boordtelefoon, grijpers, zuigers, ... Het vervoeren, laden en lossen is zo geoptimaliseerd dat aankomsttijden nauwkeurig kunnen worden gepland en grote besparingen mogelijk zijn in voorraadopslag en brandstofverbruik.

Uitgebreid waterwegennet

Binnenschepen beschikken in Europa over meer dan 41.000 km waterwegen die alle belangrijke industriegebieden met elkaar verbinden. Vlaanderen neemt daarvan meer dan 1000 km voor zijn rekening. Sinds de opening van het Rijn-Main-Donau-kanaal kan u met de binnenvaart van de Noordzee tot de Zwarte Zee varen!

Lage infrastructuurkost

Waterwegen vergen weinig onderhoud en zijn dus goedkoop. En worden zeer intensief gebruikt: per kilometer infrastructuur wordt via de waterwegen 3,5 miljoen ton vervoerd, tegenover 2,5 miljoen over het spoor en 1,5 miljoen over de weg.

Veilig

Binnenschepen zijn uitzonderlijk veilig. Het ongevallencijfer in de binnenvaart is verwaarloosbaar. Voor het vervoer van bepaalde stoffen worden bovendien extra veilige dubbelwandige schepen gebouwd.

Milieuvriendelijk en energiebesparend

Een schip van 1200 ton kan in één keer evenveel lading aan als 40 treinwagons of 50 vrachtwagens. En dat scheelt in energieverbruik. Bovendien zijn schepen op zich al zeer zuinige energieverbruikers, veroorzaken zij minder luchtverontreiniging en zijn zij quasi geluidloos.

Snel

Binnenschepen kennen geen files, druk verkeer of wachttijden aan de grens. En ze zijn bijzonder snel als u narekent hoeveel vracht ze vervoeren. In minder dan 24 uur kan een binnenschip 5.000 ton van Antwerpen naar Luik vervoeren. Geen enkel ander transportmiddel kan deze snelheid ook maar benaderen.

Soepel en betrouwbaar

Met stipte vertrek- en aankomsttijden is de binnenvaart een heel betrouwbare partner voor just-in-time leveringen. Moderne communicatiemiddelen maken het mogelijk de goederen permanent te localiseren en te leiden. De binnenvaart garandeert de stipte uitvoering van langlopende contracten. Aangezien er ook geen verbod op nacht- of weekendvaart is, staat de vloot 24 uur op 24, zeven dagen per week paraat.

Flexibele marktorganisatie

Sinds 1 december 1998 verloopt alle goederenvervoer over water via de vrije markt!